5 rahvatarkust pihlaka kohta

Pihlakas on Eesti rahvapärimuses ilmselt võimsaima väega “nõiapuu” ja üks omapärane ravimtaim. Sõna pihlakas on ilmselt soome-ugri algupäraga. Suure väe põhjuseks peetakse ilmselt seda, et pihlaka marjal on kujutatud pentagramm.

Pihlakamarju korjatakse kobaratena, isegi koos lehtedega, tavaliselt esimeste külmade saabumisel, kui marjad on täisküpsuse saavutanud. Külma mõjul toimuvad marjades biokeemilised muutused, mille tõttu need muutuvad maitsvamaks. Marjad võib enne söömist ööpäevaks ka sügavkülma panna. Pärast esimesi külmasid muutuvad pihlakamarjad ka lindude jaoks väga apetiitseks.




Pihlakatest saab valmistada hoidiseid, neid võib kasutada teistes hoidistes maitse tugevdamiseks, võib valmistada mahla, siirupit, veini, neid võib konserveerida, et kasutada talvel toitude kaunistamiseks. Neid saab kuivatada ja ka sügavkülmas säilitada. Pihlakamarjad säilitavad oma raviomadused kaks aastat, siiski ei ole hea nende söömisega liialdada.

Pihlaka vili ei olegi tegelikult mari, vaid on hoopis väike kerajas seemnetega õun, mida rahvasuus kutsutakse marjaks, kuna see on väike ja kobara küljes. Algul on vili rohekas, siis muutub oranžiks ja lõpuks erepunaseks. Hapukas, kirbe ja terav maitse kaob esimeste külmadega. Pihlakamarjad sisaldavad rohkelt pektiiniühendeid, mis suhkrutega ühinedes moodustavad seedekulglas kaitsekihi, mis kaitseb mürkide ja kahjulike ainete imendumise eest. Pihlakamarjad kaitsevad isegi kiirguse halva toime eest. On raske uskuda, et pihlakad sisaldavad rohkem suhkrut kui maasikad ja vaarikad. Mõruks muudab vilja parasorbiinhape.




1. Pihlakal arvatakse olevat kaitsevägi luupainaja, krattide, haiguste, kaetamise ja needuste vastu. Tal olevat võime kaitsta ka tulekahju ja isegi pikselöökide eest. Vanad eestlased istutasid pihlakapuu kodu lähedale oma kodu kaitseks, pihlaka puidust valmistati erinevaid kaitseamulette, nii kaasaskandmiseks kui ka kodus ülesriputamiseks. Kui kaitse saamiseks pihlakapuult oks võeti, siis tuli alati enne puu käest luba küsida. Arvati, et muidu puu pahandab ja amulett võib mõjuda vastupidiselt. Mõnel pool istutati pihlakas maja iga nurga juurde kaitseks. Ka tänapäeval usutakse, et koduväravasse või õue istutatuna kaitseb pihlakapuu kodu ja akna all kasvades toob õnne perele.

2. Arvatakse, et tervendavalt mõjub isegi pihlaka all istumine. Haige peaks pihlakapuu all võimalikult sageli istuma. Puu all istumine annab jõudu ja energiat neile, kes vanaks ja nõrgaks on jäänud või haigustest vaevatud. Pihlaka purustatud värsked marjad meega segatuna toimivad väga hea näomaskina ja tervendavad vistrikulist näonahka. Seda maski hoitakse 15 minutit peal ja pestakse sooja veega maha. Pihlakamahlast saab valmistada ka näovett, millest on abi akne ja vistrike puhul ning pihlakad viivad kehast välja mürgiseid ühendeid. Pihlakamarjades on amügdaliin, mis suurendab vastupanuvõimet kiirgusele ja aitab ainevahetust korrastada.




3. Esivanemad olid veendunud, et pihlakavits teeb lapsed sõnakuulelikuks. See uskumus kehtis ainult poiste puhul, tüdrukud võisid jääda pärast pihlakavitsaga sopsutamist vanatüdrukuks. Tüdrukute puhul kasutati rohkem kasevitsa, sest kask on naiseliku energiaga puu. Vitsa kasutamine ei tähendanud esivanemate uskumustes mitte lapse peksmist vitsaga, vaid sopsati korraks pihlaka- või kasevitsaga, et pahurale lapsele kaitsevõime tekiks ja ta halvale teel ei läheks. See vitsutamine oli rohkem rituaalne karistus, eesmärgiks polnud mitte valu tekitamine. Veendumus ja usk andsid kaitse.

4. Pihlakat on läbi aegade kasutatud ennustamiseks. Puu õitsemise ja viljarohkuse järgi ennustati viljasaaki, abiellumist ja õnnetusi. Ennustati ka ilma. Näiteks arvati, et palju õisi ja marju tähendab külma talve. Samas ennustas see õite ja marjade rohkus ka rohkem pulmi sinna piirkonda. Unenäos nähtud pihlakas on alati hea märk.

5. Tänu oma ilule, väele ja heale kuulsusele on pihlakas puu, mida koduaeda tänapäevalgi istutada soovitakse. Vanasti pandi istikud lausa akna alla, et kuri silm majja ei pääseks ja pikne sisse ei lööks. Pihlakas on väga hinnatud puu, sest tal on kaunis kuju, väga dekoratiivsed valged õiekobarad ja kaunid punased marjakobarad. Pihlakas on eestlaste jaoks läbi aegade olnud üks armastatuim puu.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Karma analüüs


Kahe kuu horoskoop ja numeroloogia (53 lehekülge)


Sobivus töökaaslasega


Käevõru - amasoniit


Vaas


Käevõru: roosa kvarts


LED küünlad (6 tk)


Ripats


Kaelakee: sinine kaltsedon


Seinapilt lõuendil või kapal: Narva Hermanni linnus


Seinakaunistus: lambipirn


Käevõru: malahhiit ja punane tiigrisilm (14-16 cm)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused