Võib valida lilleseade asemel ka maitsetaimed

Oma tarbeks maitsetaimede ja ürtide kasvatamine ei nõua suuri kulutusi, keerulisi vahendeid ega erilisi oskusi. Kasvupinda vajavad maitsetaimed vähe, isegi aias piisab tosina erineva taimeliigi kasvatamiseks väikesest platsist või maitsetaimekastist. Paljusid taimi saab edukalt kasvatada aastaringselt rõdul ja toas aknalaual.

Õues olnud taimed võib talveks tuppa tuua ja toas edasi kasvatada. Paljud maitsetaimed on ka tunnustatud ravimtaimed, paljud on dekoratiivsed ka välimuselt. Lisaks toidu maitsestamisele aitavad maitsetaimed ka seedimist parandada ja levitavad meeldivat lõhna. Lopsakate lehtedega maitsetaimed pakuvad nii silmailu kui maitseefekti. Paljudel maitsetaimedel on kenad õied (näiteks kurgirohi, saialill, iisop, mündid, lavendel, pune, majoraan jt.).




Maitsetaimi saab isegi lillekimpudesse lisada ja neist saab taimeseadeid valmistada. Kaunis pudelis võib neid esteetilisel eesmärgil säilitada toiduõli, äädika või alkoholi sees.

Koirohu, saialille või koriandri lõhn peletab kodust ka kahjurid.

Maitsetaimede kasvatamiseks sobib kõige paremini ida- ja läänepoolne aken või rõdu. Seal on parajalt valgust ja soojust. Päikest peaks olema 2-3 tundi päevas, ürdid on päikese käes kasvades lopsakamad ja tugevama lõhna ning maitsega. Muld peab potis olema kerge ja kohev, see saavutatakse kasvuturba või liiva lisamisega. Väetise andmisega peaks maitsetaimede puhul piiri pidama, parem on ilma väetiseta kasvatada.




Aias kasvatades võib kasutada näiteks kanasõnnikut. Aastaringselt saab toas kasvatada keraamilistes pottides basiilikut, rosmariini, majoraani, tüümiani, sidrunmelissi, aed-liivateed, murulauku, estragoni, münte, kurgirohtu, saialille jt.

Seemnest õue jaoks kasvatades tuleks aprillis seemned mulda panna, siis saab juba öökülmade möödudes rõdule ja aeda istikud maha panna. Toas saab ette kasvatada lavendlit, leesikat, melissi, peterselli, punet, saialille, iisopit, aedruuti, aedsalveid, koirohtu jt. Taimede ettekasvatamiseks sobivad lillepotid, savianumad ja puitkastid, võib kasutada isegi plastmassnõusid. Põhja pannakse alati drenaaž: paar cm jämedat liiva või kruusa kaetakse samblaga. Siis lisatakse kasvumuld, vajutatakse kinni ja kastetakse enne seemnete istutamist põhjalikult läbi ning lastakse liigsel niiskusel ära aurata. Külvatud seemned kaetakse viljaka mullakihiga, siis kaetakse kile või klaasiga ja hoitakse soojas kohas (20-25 kraadi juures).

Kui päike aknast peale paistab, siis soojendab see piisavalt. Kord päevas õhutatakse ja pühitakse kile või klaas kuivaks.




Tärganud tõusmed hoitakse pisut jahedamas ja otsese päikese eest varjatult, muidu venivad need liiga pikaks, tõusmeid piserdatakse iga päev leige veega. Kui soovitakse maitsetaimi toas kasvatada, siis võiks algul teha katset ühe-kahe taimega, et tekiks kogemus. Proovida võib näiteks ka sibulaga, kui selle mugul hakkab rohelisi pealseid soojas toas välja ajama. Sibul kasvatab isegi tassis vähese vee sees olles uhked rohelised pealsed.

Maitsetaimi saab aastaringselt edukalt kasvatada aknalaual lillepottides. Igaüks saab ise katsetada, milliste maitsetaimedega see kõige paremini õnnestub ja milliste taimede kasvatamine kõige mõnusam tundub. Tulemus võib üllatavalt huvitav olla.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Eelmise elu analüüs


Aastahoroskoop (perekond)


Suhte analüüs ja võimalused (kvaliteet)


Kaelakee: amburi tähtkuju


Kaelakee: mäekristall


LED küünlad (3 tk)


Taro kaardid: Crystal Medicine Oracle (koos raamatuga)


Kõrvarõngad: neitsi


Kaelakee: sodaliit


Käevõru: obsidiaan ja kuukivi


Barbie nukk (GYJ23)


Kõrvarõngad: ema ja tütar



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused