Ingver – külmal ajal kasulik

Pilt: Joseph Mucira / pixabay.com

Ingver on Aasia köögis väga tähtsal kohal. Sellega maitsestatakse kastmeid, liha, kala, mereande, köögivilju, riisi, marinaade, puljongeid, suppe, puuvilju, kooke ja jooke. Ingverist valmistatakse kompvekke ja keedist. Jaapanis serveeritakse ka sushi juurde. Läänes kasutatakse ingverit vähem, toitudele lisatakse ingveripulbrit (peamiselt kookidele, küpsistele, piparkookidele, kompottidele ja karrile). Ingver sobib eriti hästi banaanide ja õunte juurde. Ingveriõli lisatakse õllele ja karastusjookidele, valmistatakse ka eraldi ingverijooki. Ingverist valmistatakse ka teed ja ingveritee on külmal ajal tõeliselt tervislik kuum jook.




Mugulataolise risoomiga ingver on mitmeaastane taim ja pärit Kagu-Aasiast. Lihavad risoomid võivad olla liivakarva, kollased, valged ja isegi punased. Aromaatne viljaliha on terava maitsega. Mida värskem, seda tugevam on maitse ja aroom. Noored risoomid on õhukese söödava kestaga. Ingver on Eestis saadaval värskelt, kuivatatult, konserveeritult, pulbrina, suhkrustatult, peeneks viilutatult või marineeritult. Ingveril on toniseeriv, antiseptiline ja diureetiline toime ja ingver on tuntud isegi armurohuna. Alandab palavikku, ergutab söögiisu ja seedimist, leevendab kõhupuhitust, aitab külmetuse korral, vähendab köha ja reumaatilist valu, aitab auto- või lennukisõidu puhul tekkiva iivelduse korral. Ingver tekitab soojatunde, mistõttu on just külmal ajal tarbimiseks hea. Ingver võib seedeelundeid ka ärritada, seda peaks tarbima algul ettevaatlikult ja mõõdukalt. Ingveri on võrreldud loodusliku antibiootikumiga, toimib väga tõhusalt hingamisteede ja igemete põletike ravis. Ingveriga on võimalik isegi seeneinfektsioone ravida.




– Ostes tuleb valida prink ja vähekortsuline juurikas. Kortsulised juurikad on kõvad ja kiulised. Käes hoides peaks tunduma raske, siis on see mahlane ja värske. Värske ingver lõhnab vürtsikalt. Lõhn meenutab veidi isegi tsitruselise lõhna.

– Kuumutamisel ingveri toime väheneb ja maitse nõrgeneb. Osa kogusest lisatakse toidule kuumutamise alguses, aga teine osa lõpus, et mõnus vürtsikas maitse alles jääks.

– Ingverit võib koorida nagu köögivilju, koort saab isegi lusikaga maha kraapida. Koore all on kõige värskem ja parem osa, mistõttu liiga paksult koorida pole hea.

– Suhkrustatud ingverit saab kodus valmistada. Viilutatud ingverit tuleb keeta tasasel tulel pool tundi, siis nõrutada ja võtta samas koguses suhkrut. Lisada paar lusikatäit vett ja kuumutada. Kui ingver muutub läbipaistvaks, lasta jahtuda ja keerutada suhkrus.




– Värske ingver säilib külmkapis mitu nädalat, sügavkülmas lausa mitu kuud. Külmutatud juurikat on lihtne riivida.

– Ingver sobib hästi kokku banaani ja õuntega. Banaaniga küpsetised (keeksid, muffinid) on väga maitsvad riivitud ingveriga. Pannil karamelliseeritud banaanidele võib samuti lisada pisut ingveri. Kuumas õunajoogis või õunakoogis on ingver väga maitsev, võib lisada riivituna ka ahjuõuntele, sobib ka õunamoosi või õunakompoti sisse. Lisab õuntele särtsu, toob esile värske happesuse.

– Kohv ingveriga võib tunduda algul harjumatu, aga pakub eksootilise elamuse. Võib lisada koort, suhkrut ja kaneeli. Ingveritee on aga tõeline külma aja jook, tekitab soojatunde.

– Ingver sobib ahjukana maitsestamiseks. Kasta ahjukana apelsinimahla sisse, millesse on lisatud veidi ingverit. Glasuuri tekkeks võib lisada hulka ka pisut mett.




– Ingveri-sidrunijook on hea hommikune ärataja. Riivitud ingverile ja sidruniviiludele valatakse kuum vesi ja lastakse pisut seista. Ingveriviilusid võib ka keeta, lisada natuke mett. Jahutatuna võib joogist valmistada koduse limonaadi.

– Ahjulõhele saab valmistada katte riivitud ingverist, meest, purustatud küüslaugust, sidrunimahlast ja sojakastmest. Segu määritakse kalale ja lastakse pisut seista, siis küpsetatakse ahjus.

– Ingveri vürtsikus täiendab šokolaadi magusust. Võib lisada šokolaadiküpsetistele, küpsistele, trühvlitele. Võib lisada ka kuumale šokolaadijoogile. Ingver on kasulik nii lõhna- ja maitsemeelte kui ka tervise heaks.





Telli pilt pildipangast. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid.


Aidu karjäär


Rummu tuhamägi


Hageri kirik





NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele sisuturundusartiklit kliki siia.

Seotud postitused