Karjala pirukad on meie põhjanaabrite juures populaarsed küpsetised. Karjala piruka omapära on see, et taina juures peab rukkijahu moodustama vähemalt poole. Täidisena võib kasutada erinevaid putrusid.
KOOSTISAINED
2 dl riisi
1 l piima
1 tl soola
TAIGEN:
2 dl vett
250 g rukkijahu
100 g nisujahu
1 tl soola
MÄÄRIMISEKS:
piima
võid
VALMISTUSJUHEND
1. Keeda riisi piimas hautades nii, et riisiterad jääksid terveks. Putru ei keedeta päris valmis. Maitsesta soolaga.
2. Lase pudrul enne küpsetamist jahtuda.
3. Sega taignaained pehmeks taignaks. Tee sellest rull, mille otsast saad lõigata tükikesi.
4. Veereta tükkidest pallid ja suru lamedaks. Rulli need õhukesteks ümmargusteks liistakateks. Kui rullid kõik tükid samaaegselt lahti, võid laduda need üksteise peale, kui raputad jahu vahele. Asetades täidist pirukale, pühi ära üleliigne jahu.
5. Kata pirukad täidisega nii, et piruka otstesse ei jääks tühja kohta, mis võiks ahjus ära kuivada. Keera taigna ääred kahelt poolt täidise peale kokku ja pigista kokku.
6. Küpseta pirukaid eriti kuumas ahjus 275 C juures kümmekond minutit.
7. Kasta kuumad pirukad kuuma piima, millesse on pandud ka võid või määri neid kuuma piima-või seguga.
8. Lao kuumad pirukad üksteise peale kaussi rätiku alla vähekeseks ajaks hauduma.
Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.