Aleksandri kook on tõeliselt nostalgiline plaadikook. Kaunistamiseks saab kasutada erinevaid mustreid ja toiduvärve.
KOOSTISAINED
TAIGEN:
100 g võid
30 g tuhksuhkrut
1 sidrun (sidrunikoor ja 1 spl sidrunimahla)
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna
TÄIDIS:
200 g moosi (vaarika, mustika, jõhvika vms.)
GLASUUR:
150 g tuhksuhkrut
1 spl vett
1 spl sidrunimahla
soovi korral 1 tilk toiduvärvi
VALMISTUSJUHEND
1. Taigna valmistamiseks vahusta toasoe või tuhksuhkruga korralikuks vahuks. Lisa sidrunimahl ja -koor ning muna. Sega ühtlaseks.
2. Sõelu jahu ja sega küpsetuspulbriga. Lisa segule. Sega taignaks. Pane taigen toidukilesse ning aseta 1 tunniks külmkappi.
3. Rulli taigen küpsetuspaberil 25×35 cm suuruseks ristkülikuks. Pane ahjuplaadile ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
4. Võta taigen ahjust ja lõika koheselt taigna servaks sirgeks.
5. Kui taigen on jahtunud, lõika koogipõhi kaheks võrdseks ristkülikuks.
6. Määri moos põhjale ning tõsta teine põhja pool esimese peale.
7. Valmista glasuur. Selleks sega tuhksuhkur vee ja sidrunimahlaga.
8. Eralda 1 spl glasuuri ning lisa 1 tilk toiduvärvi.
9. Määri toiduvärvita glasuur koogile.
10. Tordipritsiga lisa toiduvärviga glasuur koogile sobiva mustrina. Puutikuga võid mustrit veidi laiali ajada.
11. Aseta kook paariks tunniks külmkappi, et glasuur taheneks ja moos saaks kooki imbuda.
Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.