Marjade ja puuviljade külmutamine

Pilt: Manfred Saul / pixabay.com

Enamik marjadest või puuviljadest sobivad ka külmutamiseks, eelistama peaks aga neist vitamiinirikkamaid (mustad sõstrad, vaarikad, murakad, maasikad jt.). Paljud marjad (näiteks jõhvikad) säilivad ka külmutamata hästi. Külmutatakse vaid küpseid, kvaliteetseid, puhtaid ja terveid keskmise suurusega marju ja puuvilju. Neid peaks korjama kuiva ilmaga ja hommikupoole. Turult ostes tuleks samuti hommikul varuda, terve päeva päeva letil seistes kvaliteet langeb.

Pakendamiseks saab kasutada spetsiaalseid külmutamiseks mõeldud kilekotte või karpe, niiskus- ning õhukindel keskkond tagab vitamiinide säilimise. Pakendisse jäänud hapnik hävitab osa vitamiine, niiskus ja mustus soodustavad aga riknemist. Pakendamiseks sobivad ka toidukile, suletavad kilekotid, plastkarbid, keeratava kaanega klaasnõud, vahatatud sisepinnaga pappkarbid. Kõige parem on kasutada spetsiaalselt sügavkülmas kasutamiseks mõeldud kotte või karpe. Enne külmutamist tuleb marju ja puuvilju jahutada. Pakendid ei tohiks olla liiga suured, väikesi pakendeid on lihtsam hiljem kasutada ja üles sulatada. Mahlakatele marjadele ja puuviljadele tuleb jätta pisut paisumisruumi. Arvestama peab, et vedelik paisub külmudes.




Kui külmutamiseks mõeldud marju või puuvilju kohe sügavkülma ei panda, siis peaks neid hoidma seni külmkapis. Külmutamiseks ettevalmistamisel marjad ja puuviljad esmalt loputatakse ja nõrutatakse. Maasikaid, vaarikaid, murakaid jt. pehmeid marju on on mõistlikum varuda puhtana. Võib külmutada ilma suhkruta, aga veidike suhkrut muudab maitsvamaks. Kui marju või puuvilju soovitakse säilitada kuivalt suhkruga, siis pehmed puuviljad ja marjad laotakse karpi suhkruga kihiti, tugevama koorega marju ja puuvilju saab suhkruga segada. Suhkrusiirupis säilitades peab säilitusnõusse alati ruumi jätma, sest vedelik paisub külmudes.

Õrnema koorega puuviljad tuleks enne koorida. Suhkrusiirupi valmistamiseks võetakse 1 l kohta 200-400 g suhkrut, keedetakse 5 minutit, korjatakse vaht ja lastakse maha jahtuda. Mahlasemaid puuvilju ja marju tuleks säilitada jäigas karbis või klaasnõus ning väiksemates kogustes. Tugevamaid saab säilitada kilekottides. Aeglaselt sulanud marjad on maitsvamad, mistõttu võiks lasta sulada külmkapis, kus sulamine võtab aega kuni 5 tundi, toatemperatuuril enamasti paar tundi.

Lauale pannes peaksid külmutatud puuviljad ja marjad olema sulanud, aga siiski külmad. Kui kasutatakse toitude valmistamiseks või küpsetiste jaoks, siis võib panna eelsulatamata keeva vette või koogile ja kohe praeahju. Kui sulatatakse suhkrusiirupis säilitatud marju või puuvilju, siis kuni vedeliku ülessulamiseni. Pakendile peaks märkima kindlasti külmutamise kuupäeva. Marjad ja puuviljad säilivad aasta, neid on mõtet külmutada vaid talviseks perioodiks ja vitamiinivaeseks ajaks. Igal aastal tuleks uued vitamiinivarud külma panna. Kord üles sulatatud marju ja puuvilju enam uuesti ei külmutata.




Külmutada saab nii mets- kui aedmaasikaid. Külmutamiseks sobivad väikesed ja keskmised, suuri aedmaasikaid pole mõtet külmutada. Parem on külmutada puhtaid marju ilma pesemata, veega kokkupuude rikub marja välimust ja maitseomadusi. Vajaduse korral võib sõelal loputada ja nõrutada, tupplehed eemaldatakse. Säilitada võib kuivalt vähese suhkruga või ilma suhkruta ja jäigas karbis. Suhkrulahuse valmistamisel peab arvestama, et maasikate värv väheneb. Marjad jäetakse suhkru lahustumiseni seisma, pakitakse alles seejärel ja külmutatakse. Liiga üles sulades muutuvad maasikad vesiseks. Parimad on need sulanult, aga siiski külmalt.

Külmutada saab nii aed- kui metsvaarikaid. Sobivad keskmise suurusega tumedama viljalihaga marjad. Oma aiast korjatud marju ei loputata, vesi halvendab kvaliteeti. Kui see on vajalik, siis loputatakse sõelal ja nõrutatakse. Suhkrulahuses kaotavad osaliselt värvi nagu maasikadki. Säilitatakse jäigas karbis.

Vajadusel loputatakse ja nõrutatakse, eemaldatakse tupplehed. Võib külmutada suhkrulahuses ja ilma suhkruta, C-vitamiin säilib neis hästi.




Mustad sõstrad on ühed vitamiinirikkamad marjad, neid on talveks mõtet alati varuda. Võib korjata nii üksikute marjadena kui ka kobaratena, marjad loputatakse ja nõrutatakse. Sobivad säilitamiseks nii kuivalt suhkruga kui ka ilma suhkruta. Musti sõstraid võib säilitada suhkrusiirupis, punaseid ja valgeid nii suhkruga segades kui siirupis. Marjad peavad olema täiesti küpsed, muidu muutub suhkruga külmutamisel nende sitke koor veelgi sitkemaks. Kui marjadest kavatsetakse mahla valmistada, siis võib säilitada ka kobaratena. Võib säilitada nii kilekotis kui karbis. Punased ja valged sõstrad korjatakse kobaratena, loputatakse ja nõrutatakse, vabastatakse siis vartest. Kui säilitatakse suhkruga, segatakse see juurde vahetult enne pakkimist. Suhkrulahuse lisamisel tuleb see enne marjadele valamist jahutada.

Võib külmutada kividega ja ilma. Siirupis säilitamisel asetada kirsid plastkarpi, valada peale siirupit, millesse lisada veidi askorbiinhapet. Kuivkülmutamisel pannakse äralõigatud vartega kirsid külmuma kõvale alusele ja seejärel pakitakse. Kirsid korjatakse koos varrega, muidu läheb mahla liiga palju kaotsi. Varred lõigatakse kääridega maha, kirsiluud on parem eemaldada spetsiaalse kirsiluueemaldajaga. Kui säilitatakse siirupilahuses, siis peaks jääma paisumisruum. Kirsse on parem säilitada hoidisena.




Külmutatakse suhkrusiirupis või kuivalt. Mustikad sisaldavad bensoehapet ja säilivad hästi. Pärast sügavkülmutamist on maitse mahedam. Enne külmutamist tuleks puhastada metsaprahist, vajadusel loputada ja nõrutada. Võib segada suhkruga, aga säilivad ka ilma hästi. Sinikaid külmutatakse nagu mustikaid.

Ploomid tuleks enne koorida, nende õrn koor tuleb külmudes lahti, muutub sitkeks ja läheb rulli. Koorimine on kergem, kui kasta ploomid enne sõelaga kuuma vette. Pärast koorimist poolitada ja eemaldada kivid. Ploomid asetatakse karpi siirupi sisse või valatakse siirup peale, karp suletakse ja külmutatakse. Kuivkülmutamisel asetatakse terved ploomid õhukese kihina kõvale alusele külmuma, seejärel pakitakse.



Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast reklaami...





Telli pilt pildipangast. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid.


Õhtune Tallinna kesklinn


Helkivad ööpilved Tallinnas


Päikeseloojang Võrtsjärvel





Lehed ( 1 / 2 ): 1 2Järgmised »

Seotud postitused