Marjade ja puuviljade külmutamine

Pilt: Manfred Saul / pixabay.com

Neid pole erilist mõtet külmutada, kompott või hoidis on parem lahendus. Õunu saab säilitada õigetes tingimustes ilma külmutamata. Pirnid ja õunad kaotavad külmutamisel oma häid omadusi. Neid tuleb koorida ja tükeldada alati roostevaba noaga. Tavaliselt poolitatakse ja eemaldatakse seemned, keedetakse suhkrulahuses, enne pakendamist jahutatakse, säilitamiseks valatakse vedelik hiljem peale. Võib pakkida ka karpi, kuhu on enne valatud askorbiinhapet sisaldavat siirupit. Sel juhul tükeldatakse puuvili otse siirupisse, vajutatakse alla või valatakse siirupit peale, et oleks üleni kaetud. Vedelikust välja jäänud osad muutuvad pruuniks. Parem on külmutada õunu ja pirne püreena.

Puhastatakse, loputatakse ja nõrutatakse. Säilivad ka ilma suhkruta hästi, sobivad kisselli ja keedise valmistamiseks.

Säilivad hästi ka suhkruta, neid võib säilitada kilekotis, veidi suhkrut võib lisada ülessulamisel.




Neid tuleb väga ettevaatlikult käsitseda, säilituskarp peab olema jäik, kui säilitatakse ilma suhkruta võib maitse parandamiseks lisada pisut suhkrut ülessulamisel.

Külmutatakse vaid varakevadel võetud rabarberi noori varsi, kesksuvel muutub rabarber puiseks ja jäigaks. Rabarberit pole mõtet hoida üle talve, saab kasutada ära suve teisel poolel, kui peenral kasvava taime varred muutuvad kõvaks ja puiseks. Noori rabarberivarsi ei pea koorima, need lõigatakse tükkideks, varre alumine heledam osa jäetakse alles, säilitada saab kilekottides. Võib panna eelsulatamiseta keeva vette või koogi peale ja ahju.

Säilitatakse kobaratena, eriti pihlakate maitseomadused paranevad läbikülmumisel, kasutatakse väikesi pakendeid.




Ka viinamarju saab külmutada, aga pärast ülessulamist on need vesised. Keskmise suurusega marjad eraldatakse kobarast, suhkrulahuses säilitamisel valatakse lahus jahtunult marjadel, säilitatakse jäigas karbis. Sulatatud viinamarjad ei sobi kaunistamiseks, süüakse koos vedelikuga, saab kasutada ka salatites.

Kuumusega kokkupuutudes osa C-vitamiini hävib. Külmutamine võimaldab toorhoidises olevaid vitamiine säilitada. Toorhoidist on mõtet teha vaid kõige vitamiinirikkamatest puuviljadest ja marjadest (maasikad, mustsõstrad, murakad, vaarikad). Mahlasemad marjad hõõrutakse suhkruga segi, suuremad marjad tükeldatakse ja surutakse läbi sõela, suhkrul lastakse täielikult sulada enne külmutamist. Pärast ülessulatamist säilib toorhoidis külmkapis paar-kolm päeva tarvistamiskõlblikuna, kergelt läbi keetes kauem.

Toormahla võib säilitada nii suhkruga kui ilma. Võib külmutada kuubikutena, mida on hea jookidele lisada või plastpudelis ja ka spetsiaalses kilekotis. Mahlaga saab täita jääkuubikute vorme, mida saab kasutada kokteilide ja morsside jahutamiseks. Neid on hea kasutada suvel, piisab ööpäevast sügavkülmas. Sulab kannus umbes tund aega, pudelis kauem. Külmutada saab ka kevadist kase- ja vahtramahla.



Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast reklaami...




Telli pilt pildipangast failina või väljatrükitult. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid.


 Kruvid ja poldid linnasiluetiks


 Tallinna Manhattan


 Kõrghooned Tallinnas

Vaata kõiki pilte »   




NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele sisuturundusartiklit kliki siia.



Lehed ( 2 / 2 ): « Eelmised1 2

Seotud postitused