VÕILILLEJUURE JAHU: Kuivatatud võilillejuured peenestada jahuks, maitsestada saab liha- ja kalatoite, suppe, pirukatäidiseid. Võib lisada ka naturaalsele kohvile (10%) võilillejuure jahu, mis parandab kohvi tervisele mõjuvaid omadusi.
VÕILILLE ELIKSIIR: Päikesepaistelisel hommikul murda õisikuid koos tupplehtedega, laduda 3-liitrisesse purki kihiti suhkruga. Täita purk pooleni. Tampida pudrunuiaga, et eralduks vedelik. Jätkata, kuni purk saab täis, viimane kiht on suhkur. 3 l purgi kohta 1,5 kg suhkrut. Katta purk kaanega, hoida pimedas ja jahedas kohas (külmkapis). Kurnata vedelik välja. Lisada taimeteele 1 tl klaasi kohta, õisi võib panna pudru sisse ja süüa kommi asemel. Võililleeliksiir on üldtugevdava toimega.
VÕILILLESIIRUP: 4 peotäit õisi panna kaanega keedupotti, lisada 1,5 l külma vett. Maitseks mustsõstra- või kirsilehti kihiti õitega. Lasta tõmmata ööpäev soojas ruumis. Kurnata vedelik korralikult välja. Lisada 1/2 kilo suhkrut, keeta vesivannil ja nõrgal tulel 2-3 tundi. Sulgeda purk ja hoida külmas. Tarvitada 1-2 sl enne sööki organismi üldtugevdava vahendina.
VÕILILLETINKTUUR: panna 50 kollast õisikut pudelisse, valada peale viina ja lasta 2 nädalat laagerdada. Tupsutamiseks välispidiselt.
VÕILILLEMESI: Võib keeta võililleõisikutest, roheline osa tuleb tagant ära võtta, siis ei ole mõrkjat maitset. Suhkrut võib enda äranägemise järgi lisada. Keeta, kuni keedusel tekib kuldne värv.
VÕILILLE-PORGANDISALAT: Võilillelehed lõigatakse peenteks ribadeks, porgand riivitakse, segatakse salatikatsmega. Kastme võib teha munakollasest ja hapukoorest.
HAUTATUD VÕILILLELEHED: Noored võilillelehed kupatatakse soolases vees ja hautatakse koos spinatiga. Lisada jahu, vett, võid. Võib samasse hautisesse lisada teisigi lopsakate lehtedega taimi (nt. iminõgeseid, maltsa ja kõrvenõgese noori lehti).
VÕILILLEMÕDU: Korjata potitäis võilille õisikuid, lisada vett (nii et katab) ja lasta kaane all vaiksel tulel keema. Segu kallata välja, kurnata, pressida mahl potti tagasi. Lisada 100 g suhkrut või siirupit, paar sidruniviilu 1 l kohta. Sidruni asemel võib ka rabarberit kasutada. Lasta keema ja jahutada. Lisada lusikatäis pärmi, hoida ööpäev soojas kohas. Kallata pudelitesse, sulgeda hoolikalt ja hoida külmas kohas.
Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast e-poe reklaami...
Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.
NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.
Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.